Bakımı iyi yapılmış bir buzdolabı, yiyeceklerinizin taze ve güvenli kalmasını sağlar. Ayrıca, cihazın verimli çalışmasını sağlayacaktır. Optimum performans eşittir enerji tasarrufu, bu da elektrik faturalarının azalması anlamına gelebilir. Bir buzdolabında kötü kokular ve pislikler oluşabilir ve iç kısmı dağınık hale gelebilir. Düzenli temizliklerle cihazınızın bakımını yapmak, en iyi durumda kalmasına yardımcı olacaktır. Arızalı bir buzdolabı gıda kaynaklı hastalıklara yol açabilir. Dağınık veya küf ya da kokular tarafından ele geçirilmiş bir buzdolabı da gıda kaynaklı hastalıklara yol açabilir. Evinizdeki herkesin sağlıklı kalmasını sağlamak için buzdolabınızı temiz tutmak isteyeceksiniz. Sadece gıda güvenliği için değil, dondurucu ve buzdolabı çok fazla kullanılıyor, özellikle de kulplar. Günde birkaç kez oraya giriyoruz. Buzdolabı kulpları ve diğer çok dokunulan alanlar, hastalığa neden olan bakteriler için üreme alanı olabilir. Buzdolabındaki kötü kokular, yiyeceklerinizin kötü olduğu anlamına gelmeyebilir. Dağınık bir buzdolabı enerji kullanımınızı artırabilir. Cihazın içini ayarlanan sıcaklıkta tutmak için daha fazla çalışması gerekir.

1. Buzdolabı Bakımın Nasıl Başlamalısınız?

Buzdolabı bakımına başlarken öncelikle cihazın fişini çekerek güvenliğini sağlamalısınız. Ardından, buzdolabının içindeki yiyecekleri çıkarıp rafları ve çekmeceleri temizlemek için hazırlık yapmalısınız. Çıkarılabilir raf ve çekmeceleri ılık sabunlu suyla yıkayarak hem hijyen sağlayabilir hem de olası kötü kokuların önüne geçebilirsiniz. Ayrıca, buzdolabının arka kısmında biriken tozları temizlemek için elektrikli süpürge veya yumuşak bir fırça kullanarak kondenser bobinlerini temizlemelisiniz; bu işlem, buzdolabının daha verimli çalışmasına ve enerji tasarrufu sağlamasına yardımcı olacaktır. Bakım işlemi sırasında kapı contalarını da kontrol etmeyi unutmayın; gevşeyen veya yıpranan contalar, buzdolabının soğutma performansını olumsuz etkileyebilir.

2. Düzenli Temizlik ve Organizasyon İpuçları

Temiz bir buzdolabı sağlıklı bir buzdolabının işaretidir; aynı zamanda harika bir reklam kampanyası görevi görür. Bazen buzdolabının arkasına kayan kavanozları ya da meyve çekmecesinde yavaş yavaş çürüyen meyveleri hatırlatmaya ihtiyaç duyarız. Bir temizlik rutini oluşturmak, birden fazla adımda yapılabilecek kolay bir iştir. Her üç ila dört ayda bir buzdolabının dış kısmının haftalık olarak temizlenmesini ve gerektiğinde ekşimiş ürünlerin, döküntülerin veya eşyaların silinmesini öneriyoruz. Kulplar ve sık kullanılan market ürünleri gibi çok dokunulan alanların sık sık dezenfekte edilmesi de iyi bir seçimdir. Bu noktaları aklınızda bulundurun:

– Kulpları haftalık olarak temizleyin ve dezenfekte edin
– Dış yüzeyi haftada bir kez temizleyin; çizikler, dökülmeler veya sıçramalar görülüyorsa daha sık temizleyin
– Kuru silme kalemi kullanarak tarih işaretli dezenfekte edilmiş eşyaların üzerini kapatın
– Bir kavanozdan dökülen veya sızan bir şeyi buzdolabına koymadan önce daima temizleyin

Bir Organizasyon Sistemi Kurun: Sık temizlik organizasyonu kolaylaştırır. Bir odanın genel düzenini tasarlarken kullanılan konsept feng shui’dir. Mutfak ve buzdolabı da farklı olmamalıdır. Ana özellikleri tamamladıktan sonra, küçük ayrıntıları keskinleştirmek ve mutfak feng shui’mizi ilerletmek bir buzdolabı organizasyon sistemi olabilir. Yiyeceklerin nerede olduğuna dair zihinsel bir harita geliştirmek ve çekmecenin dibinde mükemmel ürünleri kaybetmemek için bunu bir rehber olarak kullanın.

  1. Haftalık: Rafları gevşek kırıntılardan temizleyin, açılan ürünlerin tarihlerini işaretlemek için zikzak kapı tutucusunu değiştirin ve yiyeceklerin son kullanma tarihlerini kontrol edin.
    2. Aylık: Buzdolabındaki her şeyi çıkarın: Buzdolabındaki her şeyi çıkarın, dışını bir kez daha gözden geçirin ve mevcut alanı düzenleyin.

 

3. Doğru Gıda Saklama Uygulamaları

Bozulabilir gıdalarınızın bozulması her zaman acı vericidir. Ancak, süt ürünlerinizi meyve suları ve diğer doğal çeşnilerin yakınında bir yerde saklıyorsanız, bunun olması kaçınılmazdır. Kafanız mı karıştı? Kafanız karışmasın. Yiyecekleri soğutma ünitenizin içinde nasıl mükemmel bir şekilde saklayacağınızı öğreneceksiniz. Aşağıdaki tavsiyeleri dikkate alın: Buzdolabını açıp içeceklerinizi veya çabuk bozulan yiyeceklerinizi herhangi bir yere koymayın. Buzdolabınızın sıcaklığı dört bölgeye ayrılmıştır: dondurucu bölge, sıfır derece bölgesi, soğuk bölge ve yarı aşırı soğuk bölge. Bu bölgelerin bu şekilde adlandırılmasının nedeni, bölgelerin sıcaklıklarının 36-38 derece ile 40 derece arasında değişmesidir.

Soğutmadaki farklılık, buzdolabının her bir raf ünitesini farklı gıda maddelerini saklamak için mükemmel hale getirir. Sıcaklığa bağlı olarak süt, yumurta, et ve diğer çabuk bozulan gıdaları belirtilen bölgelerde güvenli bir şekilde saklayabilirsiniz. Buzdolabının en sıcak bölümü en üst kısımdır. Burası tüm yemek artıkları için mükemmeldir. Her şeyi buzdolabında kolayca saklayabilseniz de, yaprakları kilitli poşetlerin dışında tutmanız gerekecektir. Havaya maruz kaldıklarında marul oksitlenir ve solma sürecini yavaşlatır. Buzdolabınızın dışındaki sıcaklığı en iyi şekilde kontrol etmek, birçok gıda ürününüzün raf ömrünü artırabilir.

 

4. Sık Karşılaşılan Sorunların Giderilmesi

Buzdolapları, yiyecekleri yeterince soğuk tutmamak veya aşırı yoğuşmaya neden olmak gibi çeşitli işlevsel sorunlarla karşılaşabilir. Bazı durumlarda bu tür sorunların hızlı bir çözümü mümkündür. Eğer buzdolabının dondurucunun altında kalan üst bölümünde sürekli olarak buz tabakası oluşuyorsa, en yaygın sorun defrost giderinin tıkanmış olmasıdır. Bu sorun, dondurucunun boşaltılması, arka panelin çıkarılması ve tahliye borusunun ılık su kullanılarak temizlenmesiyle giderilebilir. Buzdolabı çok sıcaksa, soğutmayı iyileştirmek için profesyonel bir onarım veya filtre değişimi gerekebilir. Bazı durumlarda, buzdolabının sıcaklığı yanlış ayarlanmış olabilir. Yiyecekleri taze tutmak için ideal sıcaklık aralığı 2 ila 3°C’dir.

Ayrıca, olağandışı sesler çıkaran buzdolaplarında farklı sorunlar olabilir. Eğer ses içeriden geliyorsa, örneğin cızırtı gibi bir ses duyuluyorsa, bu durum fan veya buz çözme ısıtıcısıyla ilgili olabilir. Su sızıntıları ise buz çözme giderinde oluşan buzlanmadan veya su filtresinin gevşemiş, çatlamış ya da donmuş olmasından kaynaklanabilir. Alt dondurucu bölmesine sahip modern buzdolaplarında, bağlantının aşınması ve yıpranması nedeniyle su sızıntılarına yol açabilen ve buzdolabı su dağıtırken damlamaya neden olan bir burgulu su valfi bulunur.

Buzdolabının düzenli temizliği ve bakımı, birçok sorunun ortaya çıkmasını önleyebilir. Örneğin, buzdolabı kapısı yeterince sızdırmazlık sağlamıyorsa, kapıdaki kauçuk conta düzgün sızdırmazlık yerine yapışıyor olabilir. Bu durumda, contayı düzenli olarak ılık sabunlu suyla temizlemek buzdolabının içeriyi serin tutmak için fazla çalışmasını önleyecektir. Ayrıca, kompresörün aşırı çalışmasını engellemek için buzdolabının altındaki veya arkasındaki kondenser bobinlerini en az altı ayda bir tozdan ve evcil hayvan tüylerinden arındırmak gereklidir.

 

5. Son İpuçları

Sonuç olarak, buzdolabınıza uygun şekilde bakmak, temizlik ve gıda saklama yönetiminin bir kombinasyonunu içerir. Tüm gıda ürünlerinin çıkarılmasını ve hem iç hem de dış kısmın kapsamlı bir şekilde temizlenmesini kapsayan düzenli olarak planlanan derinlemesine temizlik, cihazı birinci sınıf durumda tutmak için iyi bir yoldur. Ancak, bakım ve onarım görünür kir ve donun ötesine geçer. Kapı contaları ve kondenser serpantininden sıcaklık ayarları ve gıda saklama alanına kadar cihazın tüm yönlerinin uygun şekilde temizlenmesi ve bakımı, iç mekanın taze kalmasına ve cihazın enerji açısından verimli olmasına yardımcı olabilir. Bu temizlik ve saklama uygulamalarından birine bile uymak kendi başına çeşitli faydalar sağlar; mümkün olduğunca çoğuna uymak etkileyici bir kümülatif etkiye sahip olabilir. Buzdolabınızı ve yiyeceklerinizi taze tutun. Cihazın en iyi durumda kalması için tüm temizlik, bakım ve gıda yönetimi uygulamalarınız için aylık, üç aylık veya yıllık bir program oluşturun. Ve son olarak, eviniz değiştikçe ve yeni buzdolabı teknolojisi piyasaya çıktıkça gıda depolama planınızı değiştirmenin daha kolay olması için sık sık kendiniz için bir organizasyon veya verimlilik kontrolü planlayın. Bilgi sahibi olmak, zaman içinde ev aletlerinizden en iyi şekilde yararlanmanızı sağlayacaktır. Buzdolabınızın genel temizliği ve gelişmiş bakımı, verimliliği ve uzun ömürlülüğü üzerinde kesinlikle bir etkiye sahip olsa da, organizasyon ve düzenin korunması genel kullanıcı deneyiminiz üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir.